Sommardäck

Sommardäck

Sommardäck är friktionsdäck som är anpassade för att ge maximalt grepp och låg bränsleförbrukning när det är över fem grader varmt ute.

Byt inte till sommardäck för tidigt

 

Att byta till sommardäck är en härlig känsla som indikerar att våren kommit på allvar! Man ska dock inte göra det bara för att man fått vår-feeling utan det gäller att alltid tänka på säkerheten i första hand.

 

Eskilstuna Kuriren skriver om en kvinna som kört rattfull med sommardäck i snömodd och orsakat stor fara för sina medtrafikanter. Även du som kör nykter med sommardäck på vinterväglag gör dig skyldig till ett brott som är åtalbart. Det finns allmänna riktlinjer för när man ska ha vinter- respektive sommardäck men det är i sista hand polisen som avgör vad det är för väglag vid ett givet tillfälle och om du har fel däck under bilen. Du kan alltså inte förlita dig helt på riktlinjerna utan du måste alltid göra en egen bedömning och vara beredd att byta däck en extra gång om det kommit ett oväntat snöoväder en bit in på våren. Alternativet är att inte ta bilen och vänta ut det dåliga vädret.

 

Tips till dig som är på jakt efter nya sommardäck

 

Först och främst gäller det att ha koll på när dina gamla sommardäck är uttjänta. Om du alltid byter för tidigt kan det bli onödigt dyrt i långa loppet och det blir också en ökad påfrestning på miljön. Om mönsterdjupet är mindre än 1,6 mm på ett sommardäck måste du byta det enligt lag. Då är däcken farliga för dig och andra. Man brukar dock säga att däckens våtgrepp börjar försämras redan när mönsterdjupet är 3–4 mm. Där någonstans kan det alltså vara en bra idé att skaffa sig nya sommardäck!

 

Visst kan det vara lockande att välja premiumdäck till bilen och det är ofta klokt att köpa däck från märken du känner väl till. Vi vill dock nämna en av fördelarna med billiga sommardäck och det är att du får råd att byta dem oftare. Nya däck är alltid säkrare än en uppsättning med bristfälligt mönsterdjup. Källa: www.abswheels.se/sommardack/

 

Ett annat tips är att leta efter oberoende granskningar av de däck du väljer mellan. Sommardäck är en produkt som det skrivs mycket om och du kan hitta väldigt matnyttig information i recensioner.

 

Många funderar på allvädersdäck, alltså friktionsdäck utan dubbar som fungerar året om. Det är en kompromisslösning som fungerar bra för vissa men du ska vara medveten om att renodlade sommardäck ger dig bättre körprestanda.

I Norge har det rapporterats in larm från Tesla-ägare som haft problem med sina sommardäck. Om du ska vara riktigt noga när du köper däck kan det alltså vara en god idé att kontrollera så att däcken du funderar på har bra rykte bland andra som kör samma bil som du själv.

dante