Därför måste en bil besiktigas

Därför måste en bil besiktigas

Att äga en bil kräver ganska mycket ansvar. Den måste underhållas och tas hand om för att kunna hålla under en längre tid. Det finns även en del krav, regler och lagar som måste hållas när man äger en bil eller ett fordon. Annars får bilen eller fordonet inte köras eller användas.

Ett av dessa kraven och lagarna är att man måste besiktiga bilen en gång per år! Detta gör man för att kontrollera bilens säkerhet och utsläpp. För att säkerställa att bilen inte är farlig att köra i trafik och för att den inte heller ska vara skadlig för miljön, så måste detta göras en gång per år.

En ny bil behöver ingen besiktning under de första 3 åren, men efter 3 år så måste den besiktigas. Efter den första besiktningen som sker efter 3 år kommer bilen att behöva besiktas igen efter 2 år. Med andra ord besiktigas en ny bil 2 gånger på 5 år och därefter behöver den genomgå en besiktning varje år.

Om något skulle vara fel på bilen som utgör en fara i trafik, eller skulle vara skadligt för miljön, får man en viss tid på sig att åtgärda detta. Man får ofta cirka 1 månad på sig att åtgärda “problemet” och genom ett återbesök får man visa upp bilen och återfärderna som har gjorts. Skulle man inte åtgärda de brister och fel som bilen har kan bilen bli avstängd från att användas i trafik. Samma sak gäller om man skulle skippa att besiktiga sin bil!

Att serva bilen

För att en bil ska kunna köras runt och användas utan några problem eller någon fara behöver den servas med jämna mellanrum enligt ett visst intervall. Detta gör man för att hålla reda på allt som behöver bytas ut och om det finns något fel på bilen.

Under en service går verkstaden igenom bilen, byter olja, byter filter, fyller på kylvätska, bromsvätska och allt annat som behöver bytas och fyllas på. Man kollar samtidigt på bromsar, bromsklossar, motorn, lampor och mycket mer. Hittas det några större fel som behöver åtgärdas meddelas ägaren och får chansen att välja att laga detta på plats. Det är väldigt viktigt att man servar bilen enligt det intervall som rekommenderas. Skulle man skippa detta kan motorn bli skadad och få större problem som kan kosta väldigt mycket. Istället för att låta det gå så långt är det bättre att se till att alltid serva bilen i tid!

dante