Motoroptimera bilen – chiptrim

Motoroptimera bilen – chiptrim

Begreppet “trimma bilen” är välbekant inom bilkretsar och på senare tid har så kallad chiptrimning blivit populärt bland gemene bilägare. Det handlar om att generera högre effekt, lägre förbrukning och generellt en bättre motorprestanda.

I den här artikeln tittar vi närmare på chiptrim och vad det innebär i praktiken. Hur går det egentligen till när bilar chiptrimmas?

Starkare effekt, lägre förbrukning

En anledning till att allt fler bilägare väljer att motoroptimera bilen är möjligheten att göra motorn starkare samtidigt som bränslekostnaderna minskar. Genom att få en professionell chiptrim utförd på bilen skapas högre effekt av motorn, men bränsleförbrukning blir lägre. För det sistnämnda gäller det dock att chiptrimningen är rätt utförd samt anpassad till ändamålet. Idag tenderar de flesta trimverkstäder att erbjuda chiptrim med fokus på just bränslebesparing. Det går hand-i-hand i den påtagliga trenden om hållbar bilkörning och miljövänliga utsläpp.

Chiptrim – så här funkar det

Metoden för att optimera motorer på bilar kan variera beroende på vad målet med chiptrimningen är. Det kan vara en fysisk optimering där kretskortet på bilmotorn blir justerad (löds om) eller så justeras bilens styrdator med nya datavärden. Då ändras olika parametrar för att optimera funktion, prestanda och körning. Parametrarna kan vara för bränsletryck, tändning, laddtryck eller till exempel insprutning. Turbomotorer brukar i regel vara särskilt väl lämpade för elektronisk chiptrimning.

Auktoriserad verkstad

Det är viktigt att välja en firma eller verkstad som har erfarenhet samt är auktoriserad till att utföra diverse motortrimning. En chiptrim är ett tämligen avancerat moment och kräver expertis på området. Har du tidigare inte anlitat någon verkstad på din lokala ort är tipset att höra dig för bland dina bekanta. Du kan även hitta riktigt bra trimfirmor på nätet och det är väl värt mödan att åka en bit för att garantera en bra utförd chiptrimnning av bilen.

I regel erbjuder specialiserade trimfirmor anpassade lösningar baserade på motor och typ av bil. Det är av den anledningen viktigt att ta en dialog med verkstaden innan du lämnar in bilen för chiptrim. Var noga med att få en specificerad offert och ett detaljerat prisupplägg innan något bekräftas.

Lagligt med chiptrim?

Generellt sett är trimning lagligt, men det krävs en besiktning av bilen efter att trimningen utförts. Åtminstone om det rör sig om en vanlig personbil som ska framföras på allmän väg i Sverige. Den nya effekten måste hålla sig inom kraven för avgasutsläpp samt att bilen måste klara av den förhöjda effekten.

Miljövänligt med chiptrim

I sig kan chiptrimning av bilar vara ett alternativ för att göra bilkörningens påverkan på miljö och klimat mindre påtaglig. Lägre förbrukning är så klart positivt och det är också ett av de primära syftena för många bilägare som chiptrimmar bilen. Det är dock viktigt att trimningen utförs korrekt eftersom utsläppen annars kan öka åt motsatt håll.

dante