Elbilar får ett eget ljud

Elbilar får ett eget ljud

Det gäller lite nya regler för elbilar från och med 2021. De så tysta fordonen kommer att få ett eget ljud när de framförs i hastigheter under 20 km/h. Över denna hastighet orsakar däcken tillräckligt med ljud för att varna fotgängare. Ljudet som skapas kommer varje biltillverkare att få planera helt själva.

Elbilar på frammarsch

Elbilar är snart i majoritet på våra gator. Allt fler slår till på en sådan då de byter bil och fordonet har verkligen framtiden för sig. Idag är elbilen ett bra miljöval och hetare än någonsin. Den som går med bilbytar-tankar bör ta sig en funderare på om inte en elbil vore något att satsa på. Man kan finna bra erbjudanden hos holmgrensbil.se som alltid har bra priser och även smarta hybridbilar, som är lite av både en traditionell bil som en ny elbil.

Hur ska en elbil låta?

Hur ska egentligen en helt tyst bil låta? Det är frågor som många biltillverkare ställer sig nu när den nya lagen blir verklighet. Ett problem med de tysta elbilarna har varit att fotgängare haft svårt att alla gånger märka att de kommer. Detta har uppmärksammats som ett framtida problem, då elbilarna blir allt fler. Därför kommer ett ljud att helt enkelt byggas in i bilarna. Det är i de lägre hastigheterna under 20 km/h problemen har uppkommit. Över denna hastighet blir däckljudet tillräckligt stort för att andra trafikanter, särskilt fotgängare, ska uppmärksamma att elbilarna kommer. De flesta tillverkare kommer troligen inte att skapa ett helt unikt ljud, utan förstärka de ljud bilen redan har. Det blir alltså frågan om det ljud som bilar orsakar med sina däck mot asfalten. Man behöver alltså inte vara orolig att framtidens bilar kommer åka runt och pipa, eller “svischa” fram på gatorna. Det viktigaste är att människor kopplar ljudet till att ett fordon sakta rör på sig. Det kommer ändå bli intressant om man kan lära sig höra ljudet från olika tillverkare, och kanske får vissa bilar en slags signaturmelodi. Framtiden får utvisa vad det blir.

dante