Spara tid och pengar på att underhålla din bil

Spara tid och pengar på att underhålla din bil

Att äga en bil är ett stort ansvar och det är därför klokt att göra underhåll regelbundet, särskilt innan en längre bilresa. Detta bidrar till att få ut det mesta av bilen och ger bland annat följande fördelar:

  • bibehåller värdet hos bilen,
  • reducerar risken för större reparationsarbeten
  • höjer säkerheten för förare och passagerare
  • sparar bensinpengar
  • optimerar bilens prestanda
  • minskar motorslitage

Tveklöst är det viktigt att ge sin bil regelbunden service och underhåll. Det finns heller ingen anledning till att hoppa över detta eftersom det finns gott om bensinstationer, servicecenter och bilverkstäder som utför fullfjädrade biltjänster. Emellertid är det praktiskt att själv kunna utföra enklare service. Vi ska titta närmare på en av de viktigaste bildelarna att underhålla.

3 sätt att underhålla din bil

1. Byta motorolja

Olja är bilens smörjmedel som smörjer alla rörliga delar i motorn. Den hindrar essentiella delar från att slipa mot varandra och föroreningar från att orsaka friktion. Ren motorolja är därmed nyckeln för en god motorhälsa. Efter mellan 1000 och 1500 mil anses det vara lämpligt att byta oljan, alternativt var tredje månad.

2. Kontrollera bildäck

Av alla bildelar är förmodligen bildäcken den mest försummade delen. Bilens däck är avgörande då det är den enda del som har kontakt till vägunderlaget och utsätts för högt slitage. Därför är det bra att regelbundet kontrollera däcktrycket för att förlänga däckens livslängd. Ännu ett tips är att köra försiktigt och ordentligt eftersom det också bidrar till att maximera däckens livslängd.

3. Rengöra batteriet

I batteriet lagras den energi som behövs för att starta igång bilen. Därefter när motorn är igång laddas batteriet igen inför nästa start. För säker underhållning av batteriet är ett tips att besöka Buildor för att skaffa en batteriladdare. Tänk exempelvis på att ett otillräckligt laddat batteri kan frysa sönder. I regel är batteriets underhållning ganska enkel, håll den ren och kontrollera dess vätskenivå vid behov.

dante