Därför ska du alltid försäkra bilen

Därför ska du alltid försäkra bilen

En trafikförsäkring är obligatorisk för alla fordonsägare att ha enligt lagen. Den ger ersättning utifall att du eller någon annan person mot förmodan skulle skadas i trafiken. Trafikförsäkringen ger även ersättning om någon annans egendom skulle skadas i samband med en trafikolycka av ditt fordon. Om du skulle orsaka en olycka i trafiken är det trafikförsäkringen som täcker upp för skadorna.

Alla fordon måste vara trafikförsäkrade i Sverige

I Sverige måste alla som äger ett fordon ha en trafikförsäkring enligt trafikskadelagen. Även om en bil skulle vara registrerad i ett annat land men köras i Sverige behövs en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen är en självklarhet för att alla ska kunna färdas tryggt i trafiken. När alla har en trafikförsäkring möjliggör det att alla trafikanter får hjälp om det händer en olycka. Du behöver heller inte stå för alla kostnader själv utan betalar självrisken. En olycka kan åsamka stor skada och kosta mycket pengar. Det kan få förödande konsekvenser för privatpersoners ekonomi.

Premien varierar

Det finns olika trafikförsäkringar, det gäller att hitta en bra för dig. Priset för en trafikförsäkring varierar och det är olika faktorer som avgör vad du får för pris. Ålder, bostadsort, bilmodell och vem som är försäkringsgivaren spelar roll. För att få det allra bästa priset är det en fördel att undvika ett fordon som har en hög försäkringspremie. Om du samlar flera av dina försäkringar hos samma försäkringsbolag kan du också ha möjlighet att få ett bättre pris. Ifall du har ett bra skydd för din bil kan det också påverka priset. Om din bil står parkerad på gatan är det högre risk att något händer och då blir premien dyrare. Avställda fordon behöver ingen trafikförsäkring.

Komplettera med en hel- eller halvförsäkring

Att komplettera trafikförsäkringen men en hel- eller halvförsäkring kan många gånger vara en god idé. Det är extra bra om du har en nyare bil. Att reparera en bil som varit med i en krock är ofta långt ifrån billigt. Med en hel- eller halvförsäkring kan du skydda dig mot sådana stora kostnader. Samma gäller med hel- och halvförsäkring som med trafikförsäkringen att det finns olika försäkringar att välja mellan.

Teckna alla försäkringar hos ett försäkringsbolag

Oftast tecknar du alla försäkringar samtidigt hos en försäkringsgivare. Det är också då du har störst chans att få rabatt på priset. När du ska välja försäkringar till din bil är det viktigt att jämföra olika alternativ och hitta det bästa. Tänk på att inte bara gå efter priset utan vad försäkringen innehåller.

dante