Att lära sig köra bil

Att lära sig köra bil

I dag är det ett måste att ha körkort för att få de flesta jobb. Om man bor utanför staden kan det helt enkelt vara så att man inte kan ta sig till sin arbetsplats om man inte har bil. Dessutom ger körkortet en extremt stor frihetskänsla. Hur lär man sig egentligen att köra bil?

[IMAGE=bGCQhYdyh3qy.jpg]

Att övningsköra privat

[IMAGE=fSwzPuceapGY.jpg]

Om man känner någon som har bil och körkort, och som uppfyller kraven på att vara handledare kan man övningsköra en hel del privat. Det krävs dock att både den som ska köra, och att den som ska vara handledare går en handledarkurs som tar några timmar. Att övningsköra privat och att blanda körningen med teorin kan dock vara mycket lärorikt. Dessutom kan man spara en del pengar på att köra privat istället för att bara köra på trafikskolan.

Körprov

När man själv eller en trafikskola upplever att man kan hantera bilen tillräckligt bra är det dags att boka in körproven. Innan det sker ska man dock ha genomgått momenten riskettan och halkbanan. Man kan boka sitt körprov privat eller via en trafikskola. Ibland kan det vara så att privata övningskörare bedöms lite hårdare, även om så inte ska vara fallet. Under körprovet sitter en kontrollant från Trafikverket med i bilen. Denne har tillgång till ett dubbelkommando och kan både koppla, bromsa och gasa om det skulle behövas. Kontrollanten bedömer sedan hur personen kör, och ser över hur denne agerar i olika situationer.

Provet består också av en teoretisk del. Där ska man svara på ett antal kunskapsfrågor sällande bilkörning, miljö och säkerhet. Man måste ha ett visst antal rätt för att bli godkänd. Dessutom ska man vara godkänd på teoriprovet innan man gör sin uppkörning.

Köra på trafikskola

Många väljer att ta körkort på en trafikskola. Då kör man tillsammans med en erfaren förare som är utbildad trafiklärare. Denne ska på ett bra och pedagogiskt sätt kunna lära ut körning, trafiksäkerhet och allt annat som har med bilkörning att göra. Dessutom erbjuds ofta teorilektioner till de elever som har lite svårt för att hänga med i de teoretiska momenten som berör bilkörning och allt däromkring.

Vad kostar det att ta körkort?

Hur mycket det kostar att ta körkort varierar. Om man ska ta teorilektioner och köra allt på en trafikskola blir det givetvis dyrare än om man planerar att köra mycket privat och lär sig teorin på egen hand. En intensivkurs på en trafikskola kan kosta omkring 20 000 kronor, men lär man sig privat kan man komma undan med bara ett par tusenlappar. I dag finns det också möjlighet att ta CSN-lån för körkortskostnaden om det är så att man är arbetslös och inte har körkort.

dante