Håll liv i däcken längre

Håll liv i däcken längre

Att köpa nya däck varje säsong är allt annat än hållbart. Med enkla medel kan dina däck hålla längre än du tror. Här kommer några praktiska tips oavsett om du äger en gammal amerikanare eller en modern stadsbil.

Rätt lufttryck

Det är viktigt att köra med rätt lufttryck i däcken. Du hittar information gällande lufttryck i bilens instruktionsbok. När du kör med för lågt lufttryck ökar bränsleförbrukningen och dina däck slits mer än nödvändigt.

Kör kontrollerat

Din körning påverkar också däckens skick. Onödigt slarv i din körning kan leda till mer slitage på däcken. Se till att inte köra på trottoarkanter eller kantstenar eftersom det kan leda till små däckskador som växer sig större.

Hjulinställning

Du ska vara uppmärksam på hur däcken är balanserade. Det märks ofta vid styrning då ratten vibrerar när balanseringen är felaktig. Det är något som leder till ett högre slitage på däcken samt ett sämre väggrepp. Samma sak gäller för hjulinställningen, vilken du märker är fel om bilen drar åt ett håll. Det sliter ojämnt på däcken.

Rengör däcken

Kom ihåg att tvätta däcken när du rengör bilen. Spola däcken med vatten för att få bort smuts- och fettpartiklar. Har stenar fastat i mönstren ska dessa tas bort eftersom de annars kan ta sig djupare in i däckstommen.

dante