Tips vid privat bilköp

Tips vid privat bilköp

Att köpa en bil privat kan locka på flera plan, men kanske allra mest på grund av prislappen. Som köpare är det dock viktigt att tänka till och säkerställa att du gör en trygg samt säker affär. En privat köpt bil är nämligen ett sämre skydd än det du blir garanterad av en bilhandlare.

Jämför i lugn och ro

Ett bilköp som görs i hast är inget att rekommendera. Det är bättre att ägna hela köpprocessen den tid som krävs för att affären ska bli så lyckad som möjligt. Se till att undersöka marknaden för att se i vilket spann priserna på en viss bilmodell eller bilmärke ligger.

Kontrollera ägare/säljare

Ta fram upplysningar från Transportstyrelsen om bilens ägare. Kontrollera även att det inte finns några skulder kopplade till fordonet. Ta med någon bilkunnig när bilen ska provköras. Testa bilen på väg och kontrollera att funktioner fungerar på insidan.

Köpekontrakt

Det är lätt hänt att en bilaffär blir bekräftad muntligt eller med ett enkelt kvitto. Ett skriftligt avtal och köpekontrakt är alltid den bästa lösningen för en trygg och säker bilaffär, både för dig som köpare och säljaren. Två kopior ska alltid skrivas under så att både köpare och säljare får ett exemplar.

dante