Poppis med begagnade bilar

Poppis med begagnade bilar

Visste du att det köps många begagnade bilar ute i landet just nu? Kategorin för begagnade bilar går riktigt bra just nu när det gäller försäljning. Kanske är det den aktuella debatten om onödig konsumtion som ligger bakom trenden. Eller finns det andra anledningar som förklarar svenskars ökade intresse för begagnade bilar? Häng med så berättar vi mer om begagnade bilar idag.

Nedgång inom nyproduktion

En viktig faktor bakom den starka trenden under 2019 gällande begagnade bilar är nyproduktionen. Den har nämligen minskat något den senaste tiden. Varför då kanske du undrar? Det är bland annat WLTP som påverkat att nyproduktionen hamnat på efterkälke. WLTP står för Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure och är ett nytt fordonstest framtaget av EU i samarbete med Japan och Indien. Det är den tuffaste testmetoden som använts fram till nu och syftar till att mäta bränsleförbrukning samt utsläpp. För att bilar ska få säljas inom EU måste alla nya bilar presentera WLTP siffor. Det är obligatoriskt och har lett till att nya bilar inte alltid är färdiga att levereras – om testet inte hunnit bli färdigt. Den beryktade skandalen med Volkswagens “fuskande” kring mätresultat ligger förmodligen bakom det här avancerade testet. Värt att nämna i sammanhanget är att Sverige låter WLTP leva parallellt med det tidigare testet NEDC en tid framöver. Detta på grund av att fordonsskatten “bonus/malus” är baserad på NEDC och det krävs en övergångsfas för systemet. Från och med 2020 kommer WLTP vara den enda mätningen även i Sverige.

Så om nyproduktionen är lägre än tidigare, vilken effekt får det på försäljningen av begagnade bilar? Konsumenter har inte samma breda utbud av nya bilar längre, vilket gör att den som är fast besluten att köpa bil väljer en begagnad bil istället. Inne i bilhallarna hos återförsäljarna står fler begagnade bilar än nya och det blir automatiskt inte samma fokus på nybilar som tidigare. Det ska också nämnas att antalet begagnade bilar från senare år (max tre år gamla) just nu är få. Något som leder till att begagnade bilar (sju år eller äldre) säljs mest inom den begagnade kategorin.

Säljstatistik från svensk bilbransch

Siffror från mars 2019 visar att det såldes närmare 85 000 begagnade bilar i landet under den månaden. I jämförelse med 2018 var det över 6000 fler fordon. Det är dock begagnade bilar som sålts till privatpersoner. Firmabilar och leasingkontrakt är med andra ord inte inräknade. Men bristen på nya fordon har genererat en ökad försäljningen av äldre begagnade bilar på alla plan.

I Sverige har offensiva miljömål satts upp i kommunerna med syftet att använda miljövänligare drivmedel. Det har i sin tur lett till att stora organisationer byter sina äldre fordon mot exempelvis elbilar. Då kommer ett stort antal äldre bilar ut på marknaden på en och samma gång.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*