Att köpa bil till företaget

Att köpa bil till företaget

Det finns en hel del att tänka på när man ska köpa en bil. Det är inte bara att välja första bästa modell utan man måste veta vad bilen ska användas till och dessutom ska den vara i ett bra skick i förhållande till sitt pris. Om man ska köpa en tjänstebil gäller det att tänka efter. Ska bilen vara begagnad, eller helt ny? Av vilken anledning behöver man egentligen en tjänstebil och hur stor ska den vara för att passa företagets behov?

[IMAGE=eiwSTicc8rdS.jpg]

Att välja en företagsbil

När det är dags att skaffa tjänstebil är det bra att jämföra flera olika modeller. Ska man mest åka korta resor, eller ska man resa över stora delar av Sverige? Behöver man ha med sig stora eller otympliga saker i bilen, eller är det bara någon dator som ska med? Det kan också vara bra att fundera över vilken typ av vägar man åker på. Inom till exempel veterinäryrket kan man ofta råka ut för skogsvägar och då behövs en annan bil än för transporter på släta asfaltsvägar.

Finansiering av bilen

Ett företag som ska köpa en bil måste också kunna betala för bilen på ett eller annat sätt. Det kan till exempel ske genom att man tar ett företagslån via Capcito, eller genom att man tar ett billån. Ibland kan företaget också ha möjlighet att köpa bilen kontant. Oavsett hur man väljer att betala bilen är det viktigt att tänka på att man inte köper en för dyr bil. Tar man ett lån måste det kunna betalas. Har man en enskild firma och plötsligt får en lägre inkomst kan det bli svårt att betala bilen och då kan man hamna i ekonomiska svårigheter privat.

När behöver man en företagsbil?

En företagsbil kan behövas av flera olika anledningar. Kanske ska företaget expandera och börja arbeta över större delar av en region? Det kan också vara så att företagets personal behöver åka till kunder och inte har egna bilar. Ibland måste ett företag också flytta saker och då kan det vara bra med en bil där allt får plats.

Att sköta bilen

När företaget väl har sin tjänstebil är det viktigt att den sköts om. Det är inte bara att köra utan man måste se till att bilen tankas, servas och att lamporna byts ut vid behov. Om en lampa är släckt och en polis stannar bilen kan företagaren eller föraren få böter. En annan sak som är bra att tänka på är att en ren bil i regel ger ett mer seriöst intryck än en bil där lacken knappt syns. Dessutom ska bilens inredning göras ren. Om flera personer använder bilen måste varje person ta med sig sitt skräp, torka bort eventuellt spill med mera. Det är viktigt att någon ser till att det sköts.

dante