Innovativ renovering av klassiker

Innovativ renovering av klassiker

Att det mekas med gamla veteranbilar hör till och är lite av charmen med att äga en amerikanare. Vad du kanske inte kände till är att äldre bilar idag renoveras med utgångspunkt i modern teknik. Att byta ut en gammal V motor med en modern eldriven motor är en het trend just nu.

Totalrenovering av klassiker

Flera aktörer i bilbranschen sysslar med att renovera amerikanska veteranbilar från grunden. Av dessa finns det de som fokuserar på ny teknik när det gäller bilarnas insida, det vill säga motor och prestanda. Ett exempel är det här bilteamet som renoverar veteranbilar och sätter i bränslefria motorer från Tesla. Jobbet är krävande eftersom det till utseendet inte ska påverka bilen. Efter renoveringen ser bilen ut exakt som den gjorde för över 50 år sedan men med den lilla skillnaden att bilen har något helt annat under huven. Acceleration och prestanda är dock ingenting som påverkas eftersom teamet använder den senaste tekniken från en av världens främsta elbilstillverkare.

Konceptet att blanda det klassiskt estetiska från veteranbilarna med modern teknik är en het potatis inom bilindustrin just nu. Det gedigna arbete som krävs genererar ett högt värde på bilen. Efter ett jobb som kan pågå i två år kan prislappen slutligen landa på upp till fyra – fem miljoner kronor.

Intermeccanica – proffs på repliker

Det var i Turin i slutet av 50-talet som Intermeccanicas historia tog sin början. Under åren har företaget blivit specialister på att ta fram repliker på flera klassiska sport- och veteranbilar. En av de mest berömda är Porsche 356 cabriolet från 1959. Det unika med Intermeccanicas Porsche replik är att motorn bytts ut mot en elektrifierad motor. Intermeccanica har gett modellen namnet E-Roadster och till utsidan är det samma stilfulla bil som originalet, men med en drivlina fri från utsläpp och oljud.

dante