Amerikanare och Rockabilly – en livsstil

Amerikanare och Rockabilly – en livsstil

Rockabilly, har du hört talas om det? En livsstil som präglas av ett brinnande intresse för 50-talets musik, bilar och kultur. Just bilintresset är ett signum för “rockabillys” som de riktiga fantasterna brukar tituleras.

Amerikanska bilar står i centrum i rockabilly livsstilen, vilken anammas av människor från norr till söder. Så kallade “cruisings” hör den svenska sommaren till och antalet amerikanare är många i de långa biltågen.

Vad är en Rockabilly?

Rockabilly kan som ett generellt begrepp beskrivas som en musikgenre. Men det är ett tämligen svårdefinierat uttryck, vilket används för att referera till flera saker. Låt oss fokusera på den person som anammar livet som “rockabilly”. En rockabilly är en person som gillar 50-talet med fokus på amerikanska influenser. Musik, kläder, prylar och inte minst bilar är viktiga inslag i en Rockabillys vardag.

Så kallade “amerikanare” var dåtidens bilar från USA med stora motorblock fulladdade med hästkrafter. V-motorer är vanligt för gamla amerikanska bilar såsom V8 och V6. Bilarna har fenor längs bilens bakre del och krom hör till den här sortens bilar, det vill säga blanka lister, grillar och stötfångare. Den svenska sommaren är rockabillys bästa årstid och runt om i landet engageras cruisings. Det är en form av biltåg med uteslutet gamla amerikanare, vilket är en fröjd att se för både inbitna rockabillys och “vanliga” åskådare.

Rockabilly – bilarna

När det gäller gamla amerikanare brukar bilarna delas upp i olika kategorier. Bruksbilar förvaras i garaget om vintern där de poleras och ställs i ordning inför den snöfria tiden på året. Reservdelar brukar inte vara svårt att hitta eftersom en äkta rockabilly har många likasinnade i sin bekantskapskrets. Sammanhållningen inom rockabilly kulturen är stor och man hjälper varandra.

En annan kategori amerikanare är de bilar som är renoverade till max. I dessa fall demonteras bilarna till grunden för att sedan renoveras till ett skick som nästintill är bättre än nyskick. Amerikanarna i den här kategorin brukar sällan köras utan används främst som utställningsbilar.

Originalbilar karaktäriseras av att ägarna sätter stor prestige i att bilen är precis som den var under sina gyllene år. Bilen ska alltså ha sitt ursprungliga utseende förutom slitdetaljer såsom rost på karossen och trasiga säten. Originalbilar tenderar att kosta mer än andra amerikanare och de är svåra att hitta.

Avslutningsvis ska pilsnerbilarna presenteras som en egen kategori amerikanare. De är kända för sitt tämligen risiga utseende. Bilarna är ofta trasiga och har rejält med bucklor. Men det gör inte mycket eftersom bilarna bara används till en sak och det är fest.

dante