Dags att sälja bilen – Checklista

Dags att sälja bilen – Checklista

Ska du sälja din bil? Kanske vill du spara in på pengar och miljö och börja åka kommunalt eller så är du på jakt efter en ny pärla. Oavsett varför du väljer att sälja din bil finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Genom att följa vår checklista kan du göra det lättare för dig som försäljare, men även underlätta för köparen.

[IMAGE=dYLOaPbwk4P7.jpg]

Köpeavtal

[IMAGE=dLVjHzfEvpNy.jpg]

Det första du ska se till att upprätthålla är ett köpeavtal mellan dig och köparen. I nästan alla former av utbyte och försäljning av dyrare föremål så bör ett avtal finnas. Det gäller t.ex.såväl du vill hyra kontorslokal hos https://workaround.io/se/ som om du ska köpa hund. I avtalet ska du se till att alla detaljer tas upp och att er överenskommelse finns med. Det finns färdiga köpeavtal som du kan använda dig av om du inte vill göra ett eget. Dessa är bra, men se till så att du läser igenom det ordentligt och korrigerar där det behövs. Var även noga med att se till så att du vet vem det är du säljer bilen till. Du ska kunna få se köparens legitimation och även få med personnummer och adress. Kom ihåg att man måste ha en svensk adress och ett svenskt personnummer för att köparen ska kunna stå som ny ägare enligt Vägtrafikregistret. Köparen ska i sin tur även skriva under en anmälan om ägarbyte. Därefter är det du själv som ska se till så att anmälan hamnar på posten. Lämna inte den uppgiften i köparens händer.

Betalning

Tänk på att du ska aldrig ska sälja en bil som du inte har fått betalt för. Det betyder att du aldrig ska låta köparen åka ifrån platsen, med bilen, utan att du har fått dina pengar. Skapa inte någon avbetalningsplan privatpersoner emellan och ta inte emot någon utländsk check. Utländska checkar är vanliga i samband med bedrägeri och det finns en risk för att du inte kommer att kunna lösa in den sen.

Efter försäljning

Visst kan du skriva i annonsen att bilen kommer säljas i befintligt skick, men det betyder inte att du som försäljare står helt utan ansvar. Du kan komma att bli ansvarig för en hel del fel, även om de har funnits där i samband med köp. Det kan t.ex. handla om nedanstående punkter.

  • Du visste om att det fanns fel på bilen men valde ändå att inte upplysa köparen om dessa
  • Du har lämnat ut felaktiga uppgifter gällande de fel som du visste om
  • Bilen var i mycket sämre skick än köparen hade kunnat förutse bara genom att ta hänsyn till fordonets körsträcka, pris, ålder och de andra omständigheter som fann runt omkring.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*